JAN BROCK

MUSICUS / MUZIEKDOCENT / MUZIEKAGOOGJAN BROCKOpgegroeid als jongste in een groot gezin kreeg ik via mijn oudere, gitaar spelende en plaatjes draaiende broers de liefde voor muziek met de paplepel ingegoten. Van jongs af aan maakt muziek een heel belangrijk deel uit van mijn leven. Van mijn zakgeld kocht ik plaatjes van Mud, Alice Cooper en Status Quo en zong ze allemaal mee. Later raakte ik compleet verslingerd aan The Beatles en de symphonische rock van Mike Oldfield, Yes en Genesis. Zingen deed ik al heel vroeg, o.a. op school en met kerstmis als Jozef in de kerk, maar het zou tot mijn 18e jaar duren voor ik mezelf gitaar leerde spelen. Vanaf dat moment ging alles heel snel. Ik kwam in bandjes terecht en volgde de opleiding 'Kultureel Werk', waarin ik afstudeerde op het specialisme 'muziektheater met kinderen'.In de jaren daarna combineerde ik mijn werk als groepsleider op een jeugdinternaat met het spelen in bands en vooral met het opzetten van een nieuwe clownstheatergroep, "De Bert & Bertus Band". Begonnen als duo groeide dit gezelschap uit tot een 4-mans formatie, die in 10 jaar tijd bijna 1000 voorstellingen speelde door Nederland en België, in theaters, op scholen en festivals en op straat. De groep werd dusdanig succesvol dat het niet meer te combineren was met een fulltime baan. Vanaf dat punt ben ik mijn werk als muzikant, acteur, regisseur, componist en tekstschrijver altijd blijven combineren met part-time banen als muziekdocent en muziekagoog in het basis-en bijzonder onderwijs en de zorg. Mijn ontwikkeling als muzikant had niet stil gestaan en inmiddels speelde ik naast gitaar ook piano en had ik mijn zang door de vele optredens en de lessen van diverse zangdocenten naar een professioneel niveau getild. Na de periode met 'Bert & Bertus' volgden enkele succesvolle jaren met popduo 'The Elmo's' , trio 'The GrooveCats' en het Beatles cover duo 'Fab Two' . Gelijktijdig ontwikkelde ik op diverse plaatsen steeds meer mijn kwaliteiten als workshop docent muziek-en theater, alsmede mijn specialisme als muziekagoog met kinderen en jongeren met een beperking ( m.n autisme) en ouderen ( met een beperking en veelal dementie) . Ik heb gewerkt voor vrijwel alle scholen in de regio Breda, voor muziekschool Nieuwe Veste in Breda en in de zorg o.a voor de organisaties SDW, S & L Zorg, Amarant en ASVZ. 

En vandaag de dag? Hoewel ik nog af en toe optredens verzorg ben ik de nadruk steeds meer gaan leggen op mijn specialisme, op de plaats waar mijn hart ligt, de plaats waar ik het gevoel heb echt iets voor een ander te kunnen betekenen: individuele muzieklessen voor m.n kinderen en jongeren met een beperking. De jongeren bezoeken veelal mijn lesruimte aan huis, waar ik zorgvuldig kijk naar hun vraag en persoonlijke ontwikkeling, waardoor geen les hetzelfde is en iedere leerling zijn eigen passie volgt. Gitaar spelen, zingen, (aangepast) piano spelen of gewoon lekker bezig zijn met muziek. Geen noten, geen gedoe,  muziek maken met het hart, ontspannen en genieten. Ook zijn er plaatsen die ik bezoek, met een gitaar onder de arm en een koffer vol instrumenten in de hand. 

Muziek is altijd mijn grote liefde geweest en zal dit ook altijd blijven. Het is fijn om dit als docent met anderen te delen. Daarnaast zal ik altijd actief blijven als musicus, componist (voor o.a animatiefilms, websites en theater voorstellingen) en tekstschrijver. 


Muzikant ben je voor het leven.
CONTACT

 

Jan Brock

0630423498
janbrock1962@gmail.com
'Dancing in the Street'

 KvK Breda 20090711